Emigreren naar Frankrijk, dat is leuk! Het vrije leven straalt je tegemoet. Een boerderijtje kopen met een stuk grond erbij en een “camping à la ferme” beginnen.
Gezellig mensen ontvangen die bij je op vakantie komen, stokbrood bakken met de kinderen, kampvuur maken, lekkere maaltijden serveren, met z'n allen barbecueën en nog geld verdienen ook.
Geld verdienen met barbecueën? Wanneer kan ik beginnen?
Een camping in Frankrijk kopen? Of er liever zelf een beginnen?
In Frankrijk zijn veel campings te koop, maar die zijn best prijzig, vooral als het goedlopende bedrijven zijn. Dus waarom niet gewoon zelf een camping opzetten? Klein beginnen, gewoon een minicamping met tien kampeerplekken, drie safaritenten, een paar verhuurcaravans en twee yourts of teepees. Een gevarieerd aanbod zodat er voor iedere vakantieganger wel een leuke optie is. In een aparte hoek van het terrein maak je een veldje met vier pipowagens rondom een vuurplaats en, hoe leuk is dat, in het bos achter je boerderijtje bouw je drie originele boomhutten met een eigen balkon op het westen. Je gasten kijken 's avonds vanuit de boomtoppen naar de zonsondergang.
Je koopt een pizzaoven en als de avond valt staan de gasten in de rij voor jouw eigen superpizza's.
Dat wordt één groot feest!
Je kunt er nog leuk mee verdienen ook
Met zo 'n gezellige kleine camping kun je goed geld verdienen, reken maar eens uit, met alles wat je net hebt bedacht haal je op je gemakkie een bovenmodaal inkomen binnen. En dat in drie maanden tijd!
Als het goed loopt dan tik je nog wat leuke objecten op de kop waar je gasten in kunnen slapen. Een klassieke Volkswagenbus, een rondvaartbootje of een Amerikaanse schoolbus. Misschien een dubbeldekker of een wagon van de Oriënt Express.
Als die afgedankt zijn dan kosten ze weinig en zijn hartstikke leuk om in te slapen.
En wat dacht je van een vliegtuigje? Achter de ramen een tweepersoons bed, met uitzicht over de weilanden. Is dat leuk of niet?
Laten we de mogelijkheden eens bekijken.
Een Franse minicamping beginnen, mag dat zomaar?
Oeps, daar verschijnt de eerste beer op de weg. De Franse wetgeving stelt een aantal restricties. Op een minicamping, ofwel "camping déclaré", mag je maximaal 6 plaatsen inrichten. De grootte van die plaatsen moet minimaal 300 vierkante meter zijn. Bovendien mag je niet meer dan 20 kampeerders ontvangen.
En nee, het mag niet zomaar, ook al wordt dat door onervaren adviseurs beweerd. Makelaars hebben er ook een handje van: “Nee hoor, je hoeft geen vergunning aan te vragen”, wordt je dan verteld. Dat klopt ook, maar niet helemaal. Ik zal het uitleggen.
Er wordt iets gezegd dat op zich juist is, maar daarna wordt een deel van het verhaal weggelaten. Het gevolg is een verkeerde beeldvorming, en dat zonder dat er echt is gejokt . Een “White lie” noemen de Engelsen dat.
Inderdaad, als je een minicamping wilt openen, vraag je geen vergunning aan. Je dient een "Déclaration Préalable" in. Dat is een aankondiging van het plan dat je wilt uitvoeren. O, is dat alles?
"Ja, dat is alles", zeggen sommige adviseurs.
"Nee dat klopt niet" zegt Arno, jouw eigen adviseur
Waarom niet?
Omdat het indienen van een aankondiging nog niet betekent dat je toestemming krijgt. De gemeente kan zich tegen je plannen verzetten. Dus ja, makelaar of onervaren adviseur, je hebt gelijk: er wordt inderdaad geen "vergunning" aangevraagd. Klopt helemaal.
Maar er wordt wèl iets aangekondigd. Vertel dus liever het hele verhaal en wijs erop dat het plan kan worden afgewezen.
Als dat gebeurt dan gaat het feest niet door, want zonder goedkeuring van de gemeente kun je je minicamping echt vergeten.
Vraag naar een “Certificat de non opposition”
Als je een Déclaration Préable hebt ingediend en geen afwijzing hebt ontvangen, beschouw dat dan niet als een stilzwijgende goedkeuring. Vraag om afgifte van een "certificat de non opposition", waarmee de gemeente bevestigt geen bezwaar te hebben tegen jouw plannen .
En ja, als je een bestaande minicamping overneemt, vraag dan aan de verkoper ook even naar zijn naar zijn certificaat. Heeft hij dat niet, eis dan dat ie het alsnog gaat halen bij de gemeente.
Kan de gemeente aanvullende eisen stellen?
Ja, dat kan. Soms beperkt zich dat tot een EHBO-trommeltje, een defibrillator of een paar brandblussers en dan zijn de kosten te overzien.
Anders wordt het als blijkt dat de riolerings-installatie niet op norm is, of als de capaciteit onvoldoende is voor het aantal kampeerders dat je wilt ontvangen.
Een nieuwe installatie voor een camping kost al gauw enige tienduizenden euro’s.
Fijn als je dat tevoren weet.
Waarom zou de gemeente je plannen afwijzen?
Het kan zijn dat je project niet past in het bestemmingsplan, of dat je niet kunt voldoen aan wettelijke eisen, zoals die betreffende veiligheid of toegankelijkheid voor gehandicapten. Toch vervelend als je een droomplek hebt gekocht om een camping op te zetten en na aankoop blijkt dat het allemaal niet toegestaan wordt.
Televisieprogramma's halen hoge kijkcijfers met dat soort emigratie-ellende. De kijkers smullen ervan, maar voor jou is het een mooie domper op je plannen.
Dat moeten we zien te voorkomen!
Hoe voorkom je zulke tegenvallers in Frankrijk?
Helemaal voorkomen kun je tegenvallers natuurlijk nooit, dat zijn nou eenmaal de spannende kanten van het leven. Maar het moet wel leuk blijven. Dus voordat je een minicamping wilt beginnen leg je je plannen voor aan de gemeente. In het koopcontract laat je een ontbindende voorwaarde opnemen voor het verkrijgen van de gewenste toestemming.
Je spreekt dus af dat de koop niet doorgaat als je geen expliciete toestemming krijgt, of als het te kostbaar wordt om aan te stellen eisen te voldoen. De eigenaar of de makelaar riep nog "pas de problème" en zei dat alles is toegestaan, dus die kan tegen zo 'n simpele voorwaarde geen bezwaar hebben. Zijn we het dus gauw over eens.
Je tekent pas de akte van aankoop nadat je van de gemeente een expliciete toestemming of de verklaring van geen bezwaar hebt ontvangen.
Hoe simpel is dat?
Wat mag je verhuren op een minicamping?
Het maximum aantal van 6 kampeerplaatsen of 20 kampeerders is niet de enige beperking, helaas. Zo is de openingsperiode maximaal 2 maanden en mag het te exploiteren terreinoppervlak niet meer bedragen dan één hectare. Het sanitaire moet binnen redelijke afstand (ongeveer 100 meter) van de kampeerplaatsen liggen. Bovendien moet het terrein na het seizoen worden teruggebracht in haar natuurlijke staat. Dat betekent dat er geen betonvloertjes mogen worden gestort en geen vaste bouwwerken mogen verrijzen.
Op een camping à la ferme mag je bungalowtenten plaatsen, of toercaravans, maar geen mobilhomes of grote stacarvans, zelfs niet als ze nog prima verrijdbaar zijn.
En helaas, ook voor vliegtuigjes, rondvaartboten of touringcars valt hier het doek.
Pipowagens, mag dat wèl?
De legendarische Pipo de Clown (wie kent hem nog?) reisde ooit samen met Mammelou en indiaan Klukkluk in een woonwagen door het land. Als de avond viel trok hun ezeltje Nononono de salonwagen naar een open plek in het bos waar het drietal ongestoord een vuurtje stookte en de nacht doorbracht in de natuur.
Dat was toen kinderprogramma's op televisie nog in zwartwit werden uitgezonden. De tijden zijn veranderd, het leven is kleuriger geworden maar daarmee ook de schakeringen in de regelgeving.
Je voelt hem al aankomen, pipowagens of salonwagens, die de Fransen "Roulottes" noemen, worden in Frankrijk gelijkgesteld met mobilhomes.
Dat betekent dat ze niet toegestaan zijn op een minicamping.
Mag ik dan een paar boomhutten bouwen?
Er is in Frankrijk nog geen specifieke wetgeving voor boomhutten, dus worden ze gelijkgesteld met een blokhut of ander bouwwerk dat zich op een terrein bevindt.
Dat betekent dat ook voor een boomhut een bouwvergunning moet worden aangevraagd.
Dus koop je een minicamping met “Cabanes dans les arbres”? Vraag even naar die vergunning want het is een heel gedoe om zo'n ding af te breken.
Hoe zit het dan met teepee's, yourts of safaritenten?
De wet bepaalt dat een tent als demontabel wordt beschouwd, en dat ie ingericht mag worden met kampeerspullen en slaapplaatsen. Dus geen probleem voor je minicamping. Echter als de tent op een platform staat of als er een terras is aangebouwd, dan naderen we het grensgebied van wat is toegestaan. Een ingebouwde keuken of douche en toilet betekent al gauw dat een vlotte demontage lastig wordt. Natuurlijk is op dit onderdeel verschil van inzicht mogelijk en kun je een controlerende ambtenaar, mocht die ooit komen, aanbieden om hem die snelle demontage even te demonstreren. Een beetje bluffen kan soms geen kwaad en misschien ontspring je de dans. In de praktijk valt het met die controles wel mee.
Er zijn honderden minicampings in Frankrijk die in feite illegaal zijn en dat gaat al jaren goed.
Maar toch kan het zijn dat het net jouw natuurcamping is die onder de loep wordt genomen. En dan ben je het haasje.
Pas op: De meeste minicampings in Frankrijk zijn illegaal
Als een verklaring van geen bezwaar door de gemeente is afgegeven, dan kun je aan het werk en je terrein inrichten. Maar let op, er zijn daarna nog wel een paar belangrijke formaliteiten die je niet moet vergeten. Zo moet je de voltooiing van de terrein-aanleg afmelden bij de gemeente, waarbij je tevens verklaart dat alles conform de ingediende plannen is uitgevoerd. Dat moet je binnen drie jaar doen. Heb je dat niet gedaan, dan is je minicamping illegaal geworden.
Overigens ben je dan niet de enige Nederlander in Frankrijk die dat vergeten is. Ik schat dat meer dan de helft van de minicampings in Frankrijk illegaal is. En ook dat is iets om op te letten bij aankoop.
Het is jammer als je je bedrijfje moet sluiten doordat de vriendelijke man waar je het van kocht een paar dingen niet goed had geregeld.
Is het strafbaar als een minicamping niet aan de voorschriften voldoet?
Ja, en niet zo 'n klein beetje ook. De boete wordt door een rechtbank vastgesteld en kan variëren van 1.200 tot 300.000 euro. Dus laat je verrassen! Als er illegaal gebouwd is dan geldt een voordeeltarief van maximaal 6.000 euro per vierkante meter. Bovendien wordt de eigenaar verplicht om alle voorzieningen te verwijderen en de minicamping in haar natuurlijke staat terug te brengen. Uiteraard moet dat binnen een bepaalde termijn en als die verstreken is dan tikt de meter 600 euro voor elke dag die je te laat bent.
Als de eigenaar van de minicamping eerder is veroordeeld dan kan hij worden uitgenodigd om tot 6 maanden te verblijven in een mini-kamer van een Franse staatsgevangenis.
Maar als ik nou een camping wil beginnen met meer dan 6 plaatsen en paar tenten?
Als je een iets grotere camping wilt opzetten, of als je extra accommodatie wilt verhuren zoals pipowagens, blokhutten, chalets, mobilhomes, boomhutten of compleet ingerichte safaritenten, dan ontkom je bijna niet aan een "echte" campingvergunning. Je moet dan eerst bij de provincie een " Permis d’áménager" aanvragen, een soort bouwvergunning. Die is niet makkelijk te krijgen. Er is een stevig eisenpakket waar je aan moet voldoen en er gaat een lijdensweg van papierwinkel en formaliteiten aan vooraf.
Om een dergelijke aanvraag voor te bereiden heb je vaak een architect nodig. Om tekeningen en projectbeschrijvingen te (laten) maken ben je gauw een paar maanden bezig, en een paar duizend euro lichter. Dan volgt er een aantal maanden van afwachten of de vergunning wordt verstrekt, of dat je dossier moet worden aangevuld. Dan komen er nog een paar maanden bij. Al met al is het een langdurig traject met onzekere afloop.
Weet dat niemand je tevoren kan garanderen dat je ooit toestemming krijgt om je plannen te realiseren.
Ga niet doe-het-zelven!
We hebben gezien dat er allerlei beperkende regels zijn om een minicamping op te zetten. Ik heb je ook gewaarschuwd dat meer dan de helft van bestaande minicampings geheel of gedeeltelijk illegaal is.
Pas er dus mee op als je een "camping à la ferme" overneemt of zelf een minicamping wilt beginnen. Ga niet doe-het-zelven, dat kun je nog volop doen als je eenmaal campingbaas bent geworden. Schakel zo vroegtijdig mogelijk een deskundige(!) en betrouwbare adviseur in om alles voor je te controleren en je te helpen om jouw toffe plannen te realiseren.
Dan ga je een leuke en zonnige toekomst tegemoet.
GRATIS WAARDEVOLLE
TIPS?
Vul hiernaast je emailadres in >>>
Reactie schrijven
sanlouise74@gmail.com (zondag, 01 april 2018 05:10)
Wat doe je als je een burgermeester hebt die je plan super vindt maar niet nodig om zwart op wit te hebben...volgens hem geeft dit juist gedoe ga lekker starten is zijn advies tijdens een officiële bespreking met tolk op zijn kantoorm
Arno Voogd (zondag, 01 april 2018 18:01)
Hallo,
het probleem hierbij is dat een dergelijke toezegging net zo tijdelijk kan zijn als het bestaan van een Franse burgemeester. Met andere woorden, als er een andere burgemeester komt moet je maar afwachten hoe die ermee omgaat. Bovendien heeft een burgemeester geen volledige zeggenschap en kan een illegale situatie door een hogere overheid worden aangepakt. Vergeet ook niet dat je een strafbaar feit pleegt als je op dit advies in zou gaan. Daar kan de aanwezigheid van een tolk niets aan veranderen. Dus je hebt er niets aan en er zit een flink risico aan vast om het advies van deze burgemeester te volgen, tenzij je toch even een déclaration préalable indient. Bij geen reactie binnen de wettelijke termijn (in principe 1 maand indien dossier compleet en op de juiste wijze ingediend) is je plan stilzwijgend toegestaan, maar vraag dan voor de zekerheid bij de gemeente toch even een verklaring van geen bezwaar (certificat de non opposition). Dan kun je zonder risico's aan de slag. Als je hulp nodig hebt laat het me even weten, dan kan ik het voor je regelen.
sanlouise74@gmail.com (maandag, 02 april 2018 22:18)
Oke wat vraagt u hier dan voor?
Arno Voogd (maandag, 02 april 2018 23:13)
Even overleggen of bellen: daar reken ik niets voor. Als ik iets wil rekenen dan zeg ik dat altijd vooraf, ik ben niet iemand die gelijk de meter aan wil zetten.
louise (zaterdag, 07 april 2018 17:16)
Hoe komt het dat sommige, mini campings gestart mogen worden met enkel een zwart op wit bewijs en de burgemeester met stempel voor akkoord. En weer andere eerst als boer moeten zijn ingeschreven voordat ze kunnen starten.....beiden in agrarisch gebied?
Arno Voogd (vrijdag, 13 april 2018 20:41)
Het kan zijn dat een burgemeester daartoe een aanleiding ziet in de bestemming. Een toeristische activiteit op een agrarisch terrein is niet persé een agrarische activiteit. Daar is een uitspraak over gedaan door de CE (Conseil d'état). Het kan dus zijn dat die eis door een burgemeester ten onrechte wordt gesteld, dat zal per geval bezien (en besproken) moeten worden.
Martijn Dörr (dinsdag, 17 april 2018 21:19)
Hallo Arno, is het bv. ook mogelijk en of verstandig om bij het starten van een nieuwe camping eerst een camping a la ferm op te starten en dan gelijdelijk aan deze legaal om te zetten in een volwaardige camping van 30/50 plaatsen? (vóóraf uiteraard informeren of beide plannen te realiseren zijn vergunning technisch)
Arno Voogd (dinsdag, 17 april 2018 21:26)
Beste Martijn,
ik denk niet dat dat een verstandige benadering is, want er is geen enkele zekerheid dat de gewenste volwaardige camping ooit zal worden toegestaan in vervolg op het toestaan van een camping à la ferme. Het informeren of beide plannen realiseerbaar zullen zijn loopt spaak, je kunt daarover voor de minicamping wel uitsluitsel krijgen maar voor een "echte" camping zal een compleet dossier moeten worden ingediend, waarbij vaak de interventie van een architect nodig zal zijn. Die kosten zal de verkopende partij niet willen dragen en als koper zou ik het afraden vanwege de onzekere afloop. Als je echt een volwaardige camping wilt is de enige verstandige aanpak om een object aan te kopen met een bestaande campingvergunning.
Paul (dinsdag, 03 juli 2018 09:43)
Dank voor de info. Vraag: Ik lees dat in het Frans een “camper” een “camping-car” is. Mogen die ook op een mini-camping (onder de genoemde voorwaarden) of is daarbij misschien het probleem dat ze op een verharde ondergrond moeten?
Arno Voogd (dinsdag, 03 juli 2018 14:47)
Beste Paul,
Een camper wordt in dit verband gelijkgesteld met een caravan.
Ferdinand (maandag, 06 augustus 2018 06:38)
Mag je wel het heel jar campers laten komen en gaan op je riven terrein.
Net als France passion camperen bij de boer.?
Of mag je ze dan niet laten betalen
Ben erg benieuwd
Gr Ferdinand
Arno Voogd (dinsdag, 07 augustus 2018 13:59)
Beste Ferdinand,
de openingsperiode van een minicamping is beperkt tot maximaal 2 maanden, dus dat is niet toegestaan. Er dient dan echt een volledige vergunning voor een "echte"camping te zijn.
Arno Voogd
Peter (donderdag, 06 september 2018 10:23)
Beste Arno,
Als ik het goed heb begrepen dan is een beter, om mogelijke problemen voor te zijn, om een bestaande (mini)camping over te nemen waar gemakshalve de benodigde vergunningen reeds voor zijn afgegeven.
Arno Voogd (donderdag, 06 september 2018 10:59)
Beste Peter, ik denk dat je daarmee in ieder geval tevoren wat meer zekerheid hebt. Maar ook als er gezegd wordt dat de vergunningen aanwezig en in orde zijn is scherpe controle hierop van belang, het komt veel voor dat het vergunning-traject niet geheel is doorlopen. Ik controleer het allemaal graag voor je. Succes!
Kim de Vos (donderdag, 11 oktober 2018 16:43)
Beste Arno,
Wat nou als je inderdaad een camping wil gaan beginnen/ overnemen met gites en huisjes erop. Mag je dan wel die huisjes/ gites het hele jaar door verhuren?
Dit zouden we graag willen realiseren, een kleine camping met max 10 - 15 plaatsen en dan met 5-10 huisjes/ gites. En dat we dus het hele jaar kunnen verhuren, wat is uw advies hier in?
Met groeten,
Kim de Vos
Arno Voogd (donderdag, 11 oktober 2018 17:00)
Beste Kim,
voor de mini-camping is het aantal kampeerplaatsen maximaal 6 en de openingsperiode beperkt tot 2 maanden. Je mag op een mini-camping geen huisjes/chalets plaatsen. De activiteit die je voor ogen hebt past dus naar ik begrijp niet binnen het regime van een minicamping. Indien je bedoelt dat je bijvoorbeeld blokhutten of chalets (tot 35m2) wilt plaatsen om te verhuren, dan kan dit uitsluitend op een terrein met een "echte" campingvergunning.
Kim de Vos (donderdag, 11 oktober 2018 17:13)
Beste Arno,
Ten eerste, dank u voor uw snelle reactie!
Uit uw reactie begrijp ik dus dat we dan beter voor een "echte" campingvergunning moeten gaan.
We zouden inderdaad huisjes of degelijke willen plaatsen c.q. overnemen.
Het zou dus beter zijn om een bestaande (legale) camping met gites/huisjes over te nemen c.q te kopen?
Het is een lastig besluit wat impact heeft op de rest van je leven. Maar wel voor een heerlijk leven.
Groetjes Kim
Arno Voogd (donderdag, 11 oktober 2018 18:26)
Beste Kim,
je conclusie is juist. Het verstandigste is om een bestaande camping met (geldige!) vergunning over te nemen. Dan heb je de meeste zekerheid over wat wel en niet toegestaan zal zijn. Overigens geldt dat je voor het verkrijgen van aanvullende toestemmingen kunt trachten een ontbindende voorwaarde in te voeren. Mocht het tot een aankoop komen, dan ben ik je uiteraard graag van dienst om je aankoop in goede banen te leiden, zie www.interfrance.nl/advies
Kim de Vos (vrijdag, 12 oktober 2018 07:46)
Beste Arno,
Dank je wel voor je advies! Hier kunnen we weer mee verder tot het uitwerken en realiseren van onze droom.
We weten je zeker te vinden!
Gr
Monique Veldhuijzen (zaterdag, 01 december 2018 15:47)
Moet je voor een Air Naturelle ook een Permis d’áménager aanvragen of kun je volstaan met het aanmelden daarvan bij de gemeente? Waarom kun je bij een mini-camping maar 2 maanden open zijn en bij een air naturelle 6 maanden? Zo te zien zijn de voorwaarden verder redelijk hetzelfde. Groet, Monique
Arno VOOGD (zaterdag, 01 december 2018 16:03)
Beste Monique,
Voor een Aire Naturelle moet je inderdaad een volledige dossier indienen voor aanvraag van een permis d’aménager. Dat is overigens een flinke papierwinkel.
Janneke (zondag, 27 januari 2019 17:59)
Vraag:
Wij willen graag een blokhut bouwen voor bijv. een groep met wielrenners of coaching. Wij zijn al in het bezit van een woning met perceel. Onder welke vergunning valt dit?
Arno Voogd (maandag, 28 januari 2019 13:19)
Beste Janneke,
Dat zal waarschijnlijk een aanvraag voor een "Permis de construire" (=bouwvergunning) zijn. Indien je mij wat meer info mailt naar arno.voogd@interfrance.nl zal ik er nog even naar kijken en ik kan je dan verder op weg helpen.
Linda (donderdag, 29 augustus 2019 17:54)
Wij willen een stukje grond kopen (Midi Pyrenees) en er 3 x per jaar naar toe gaan met een Caravan. Zijn hier ook speciale regelgevingen voor. We blijven er niet langer dan 3 maanden per jaar. Alvast bedankt
Arno Voogd (vrijdag, 30 augustus 2019 18:12)
Beste Linda, bij minder dan 3x per jaar mag de caravan zonder toestemming in een tuin staan. Bij meer dan 3x per jaar dien je in principe hiervoor toestemming te vragen bij de gemeente, middels het indienen van een déclaration préalable. De interpretatie van de regelgeving kan per regio of per gemeente verschillen, dus ik zou het eerste even informeren bij het betreffende gemeentehuis, liefst schriftelijk.
Joris (maandag, 13 januari 2020 15:45)
Beste Arno, heb een vraag over de combinatie Gite en Mini-camping. Als er bij een huis al een bestaande Gite is, kun je dan nooit meer een Mini-camping beginnen op jou terrein? En andersom, na het opzetten van een Mini-camping kun je het dan vergeten dat je een bouwvergunning krijgt om een schuur of dergelijke om te bouwen tot Gite? Dit is iets wat mij niet duidelijk is na het lezen van alle materie over Mini-campings. Alvast bedankt.
Arno Voogd (maandag, 13 januari 2020 17:15)
Beste Joris,
een mini-camping kan in principe prima gecombineerd worden met gîtes en/of chambres d; hôtes
Tim van Vooren (zondag, 09 februari 2020 18:31)
even een opmerking van een 20 jaar ervaringsdeskundige.
Ik heb Arno ook een privé bericht gestuurd, waarin ik aangeef dat een aantal zaken die hij benoemt naar mijn bescheiden mening absoluut niet zo per wet zijn geregeld. Ik heb gevraagd naar de wetsartikelen waarin die dan zouden staan, daar wacht ik op.
Mocht je naast Arno's advies een second opinion willen dan kun je bij me terecht. Ik heb ruim 20 jaar ervaring met het kopen van huizen en opzetten van B&B , gites en minicampings in Frankrijk. Overigens is dat advies geven niet beroepsmatig.
Arno Voogd (zondag, 09 februari 2020 19:50)
Lieve lezers, mijn blog staat niet alleen bekend om de gouden tips of de waardevolle en betrouwbare informatie, maar wordt bovendien druk bezocht en door velen gevolgd. Er zijn natuurlijk mensen (collega's of beginnende "adviseurs") die de schijnwerpers ook eens op zichzelf gericht zouden willen zien en daartoe trachten gebruik te maken van mijn blog, zoals je in de reactie hierboven kunt zien. Ik ben natuurlijk niet zo flauw om dit (onjuiste) bericht weg te halen, want ieder heeft recht op zijn eigen visie. Mijn prima blog is echter niet bestemd om op te adverteren of om aandacht voor jezelf te vragen, maar wie zich bij mij niet thuis voelt kan van mij best de gegevens krijgen van degene die hierboven zijn reclamespotje op mijn blog probeerde te vertonen.
Luc en Mieke De Backer (woensdag, 08 juli 2020 10:11)
Beste,
wij kochten 2 jaar terugin de Périgord een oude gerenoveerde woning aan op een terrein van 4,5 ha, deels bebost, deels weideland. We droomden al lang van het opstarten van een vakantiedomein met een aantal volledig ingerichte luxueuze safaritenten, maar de franse administratie steekt stokken in de wielen. Ons volledige, goed voorbereiede project werd ingediend maar een antwoord zou drie (3!!) jaar op zich laten wachten. En dat antwoord hoeft niet per se positief te zijn. Daar gaat onze droom! Probleem is dat het project moet ingepast worden in de plaatselijke PLU (PLan local d'Urbanisme). Mochten er onder jullie mensen zij nmet dergelijke ervaringen en tips hebben...altijd welkom!
Arno Voogd (woensdag, 08 juli 2020 17:50)
Beste Luc en Mieke,
dat is een vervelende en teleurstellende situatie. Een schrale troost mag zijn dat je niet de eerste bent die hiermee wordt geconfronteerd. Indien je in Frankrijk onroerend goed aankoopt met de wens om daar een exploitatie op te zetten of om de bestemming te veranderen, dien je de aankoop contractueel te onderwerpen aan de (ontbindende) voorwaarde dat de door de koper op te zetten activiteit/bestemmingswijziging ook door de overheid wordt toegestaan. Het komt vaak voor dat dat (binnen redelijke termijn) niet het geval is en in dat geval is het vaak verstandiger om van de koop af te zien. Doe je dat niet dan wordt je -helaas- eigenaar van een object waar je niet datgene mee kunt realiseren wat je graag zou willen.
Evelinda - YourTree ecocamp in spé :) (maandag, 20 juli 2020 13:07)
Is het niet zo dat de openingsperiode nu op 3 maanden is gezet? Dit hoorden we onlangs van de CDPNAF. Al die verschillende organisaties, en die allemaal papieren willen. En ze zeggen elk iets anders. Het is 1 grote wirwar, van het kastje naar de muur, en heen en weer.. (We zijn bezig met een minicamp in de Corrèze - tussenstand: 3 kleine yurts 3 maanden zou geen probleem moeten zijn..)
Arno Voogd (maandag, 20 juli 2020 13:18)
Beste Evelinda, er is mij geen officiële wetswijziging bekend, maar het is mogelijk dat een wijziging nog niet is gepubliceerd of dat men lokaal een bepaalde souplesse hanteert. Het kan zijn dat die niet overeenstemt met landelijke regelgeving. Misschien wil je bij de CDPNAF een copietje vragen van het betreffende besluit. Als je het mij mailt kijk ik even mee. Je kunt dit beter nu even met zekerheid vaststellen om problemen in de toekomst uit te sluiten
Stéphane (zondag, 01 november 2020 11:56)
Beste Arno,
Bedankt voor dit leuke blog met nuttige informatie.
Mag je naast een minicamping ook nog drankjes en eventueel eten aanbieden aan de gasten? Zoals b.v een terrasje voor drankjes, ijsjes en kleine hapjes?
Arno Voogd (dinsdag, 03 november 2020 11:30)
Beste Stéphane,
ik denk dat daar wel een modus voor is te vinden, misschien wil je combineren met chambres d'hôtes? Dan is het sowieso toegestaan om maaltijden/drankjes aan te bieden aan de gasten van de chambres d'hôtes. Het hangt een beetje van de setting af en ook van hoe men daar lokaal mee omgaat. Je kunt me desgewenst even mailen op info@interfrance.nl
Gerard de Graaf (vrijdag, 26 februari 2021 09:06)
Wat een heerlijke duidelijke antwoorden. Ik ben me aan het oriënteren om ook naar Frankrijk te gaan verhuizen en daar een minicamping en B&B te starten.
Ik ben nu nog in de fase van informatie opzuigen, en keuzes maken..
Debby (zondag, 07 maart 2021 16:58)
Hoi Arno, wat een fijne blog voor eerste info. In je artikel schrijf je dat er geen permanente bouwwerken mogen blijven staan. Ook geen sanitairgebouwtje?
Groetjes,
Debby
Arno Voogd (dinsdag, 09 maart 2021 16:26)
Beste Debby, voor een sanitairgebouwtje (indien groter dan 20 m2) zal een bouwvergunning dienen te worden aangevraagd. Indien kleiner dan 20 m2 kan soms worden volstaan met een voorafgaande melding en verzoeken om afgifte van een verklaring van geen bezwaar door de gemeente
Inge Chatrou (maandag, 12 april 2021 17:26)
Beste Arno,
Heel interessant om te lezen allemaal en het helpt echt enorm. Chapeau! Toch nog even een vraag n.a.v. reactie #31: Mag de verkopende partij, in de tussentijd dat jij wacht op toestemming voor het wel/niet mogen starten van gîtes en/of mini-camping, in zee gaan met een andere geïnteresseerde partij? Want als ik het goed lees kan het proces best even duren. Want wat is een 'redelijke termijn'?
Alvast bedankt!
Groet, Inge
Arno Voogd (maandag, 12 april 2021 17:37)
Beste Inge,
zolang er geen voorlopig koopcontract is getekend is er geen binding. Het is dus verstandig om een voorlopig koopcontract te tekenen en daarin een ontbindende voorwaarde opnemen voor de zaken die voor jou belangrijk zijn waar aan moet worden voldaan.
Inez (woensdag, 21 april 2021 18:29)
Hoi Arno,
Het is duidelijk dat een voorlopig koopcontract belangrijk is. Dat is het eigenlijk altijd. Maar de vraag van Inge over de “redelijke termijn” waardoor je er eventueel vanaf kunt zien ( ontbindende voorwaarden) en dan hopelijk ook nog zonder teveel kosten, heb je nog niet beantwoord..??
Ben erg nieuwsgierig.
Grtz Inez
Arno Voogd (donderdag, 22 april 2021 18:12)
Er is geen vastgestelde "redelijke termijn", een termijn voor vervulling van een ontbindende voorwaarde wordt overeengekomen tussen koper en verkoper en zal afhankelijk zijn van het type autorisatie (of andere voorwaarde). Als het gaat om een bouwvergunning kun je 3 maanden aanhouden, mits je binnen een maand de aanvraag indient (doorlooptijd van de aanvraag is max 2 maanden indien compleet ingediend). Indien je op basis van een niet-vervulde ontbindende voorwaarde van een koop afziet zullen er geen hoge kosten zijn, behoudens een paar honderd euro voor de notaris die het voorlopig koopcontract heeft opgesteld
Wendy Joostens (zondag, 02 mei 2021 21:33)
Hoi
Wat zijn de regels om een camperplaats te openen? We zijn op zoek naar een huis met eventueel 1 a 2 gites en een stuk grond waar we een camperplaats willen uitbaten voor 10 tal campers.. Wat zijn daar de regels voor?
alvast bedankt
Arno Voogd (maandag, 03 mei 2021 22:03)
Beste Wendy,
een camper dient in deze beschouwing gelijkgesteld te worden met een caravan. Dus op een minicamping waarvoor je de juiste toestemming hebt verkregen mag je, op je 6 mooie plaatsen, maximaal 6 campers ontvangen.
Voor een groter aantal zul je een ander type (camping)vergunning nodig hebben, echter dat betekent een complexer dossier en een waslijst aan extra eisen waar je aan moet voldoen. Dus ik zou zeggen: beperk je plannen tot het ontvangen van 6 campers, te combineren met verhuur van gîtes, dat moet kunnen. MAAR pas op dat je bij een dergelijke aankoop de juiste (ontbindende) voorwaarden stelt over het realiseren van je plannen. Of laat je begeleiden door iemand die hier verstand van heeft (ik noem geen namen hoor :-) maar kijk eens op https://www.interfrance.nl) zodat je zeker weet dat je plannen te realiseren zijn.
Luc Bellens (woensdag, 09 juni 2021 22:29)
Beste Arno, nu ben ik het even kwijt. Mogen campers (tot max 6) op een mini-camping of niet? Hoger las ik dat dit niet mocht, net als pipo-wagens. Benieuwd. Thx.
Arno Voogd (donderdag, 10 juni 2021 11:31)
Beste Luc, ik begrijp dat je "het kwijt raakt", want het is een beetje grijs gebied. Een pipowagen is inderdaad niet toegestaan als deze door de eigenaar wordt verhuurd als verblijfsaccomodatie, MAAR als de fameuze Pipo met vrouw Mamalou tijdens hun reis een nachtje bij jou willen kamperen met hun eigen pipowagen dan denk ik dat dat wèl past in het kader van de wetgeving, mits alle overige voorschriften worden gerespecteerd. Zo ook de camper, zijnde de hedendaagse pipowagen. De eigenaar van een camper die bij jou wil overnachten is geen probleem, maar je mag op een minicamping niet zelf een camper aanbieden als accomodatie. Toch zou ik dit soort zaken wel tevoren even meenemen in de contacten met de gemeente en bij de aankondiging van je activiteit.
Rienold Hofstede (vrijdag, 14 januari 2022 11:07)
Goedemorgen Arno,
Ik heb een vraag. In de blog hierboven heb je het over vergunningen ed die je moet hebben bij de gemeente. Je geeft ook aan dat je de huidige eigenaren moet vragen of ze wel een 'echte' vergunning hebben. Hoe zit dat met de campings die jij aanbiedt, zijn die allemaal in bezit van een vergunning zoals jij hierboven beschrijft?
En dan heb ik nog een andere vraag over vereiste papieren. Ik ben al wat aan het zoeken geweest maar kan dit (nog) niet vinden. Welke papieren moet je hebben als je een camping wilt beginnen/overnemen? In Nederland ben je bijv. horecapapieren nodig om een restaurant te beginnen maar dit mag je ook (tijdelijk) op naam van een ander doen, mits diegene wel in dienst is volgens mij.
En als laatste vraag, wat zijn de mogelijkheden tot het afsluiten van een hypotheek. Hoe moeilijk of makkelijk doen ze dat in Frankrijk?
Ik hoor graag van je,
Rienold
Arno Voogd (vrijdag, 14 januari 2022 14:12)
Beste Rienold,
het overgrote deel van de campings die via de makelaarsafdeling van Inter-France op www.interfrance.nl (waarvan ik wel eigenaar ben, maar ik ben persoonlijk niet betrokken bij verkoop, daar ik vooral gespecialiseerd ben in taxatie, consultancy en aankoopbegeleiding) worden aangeboden vallen niet onder het regime van mini-campings zoals in dit artikel aan de orde is gekomen. Er is dan een ander (aanzienlijk ingewikkelder) vergunningsstelsel van toepassing. Hypotheek afsluiten is lastig in Frankrijk. Wat vergunningen betreft gaat het voor de exploitatie van een drankvergunning op een camping om een betrekkelijk eenvoudige 3-daagse cursus en voor een restaurant een aanvullends 2 daagse cursus inzake hygiëne. Deze cursussen kun je overal in Frankrijk volgen. Je kunt wat nadere info vinden op https://www.interfrance.nl/aanbod-objecten/starten-camping-in-frankrijk.html . Overigens geldt voor de aankoop van een camping eigenlijk altijd dat doe-het-zelven moet worden afgeraden en het verstandig is je bij een aankoop te laten adviseren door iemand die er verstand van heeft (ik zal even geen namen noemen ;-)). Succes! Mocht je vragen hebben dan kun je mij mailen via expert@inter-france.com
Dirk (maandag, 31 januari 2022 11:39)
Wat doe je als de burgemeester mondeling toestemming geeft om een minicamping te beginnen. Je maakt samen met hem een "een declaration prealable" op en het wordt 3 dagen - na dat er een maand is verstreken - geweigerd!! De reden dat ze opgeven is dat de gemeente niet over een plaatselijk stendenbouwkundig plan, geen vervangend stedenbouwkundig document of een gemeentelijk plan beschikt! Een tent behoort niet tot de afwijkingen toegestaan in de artikelen L.111-4 en L.111-3 van de code voor stedenbouwkundige planning.
Kan ik hen erop wijzen dat ze 3 dagen te laat zijn met de weigering van mijn project, waardoor mijn vergunning toch dient goedgekeurd te worden?
Vriendelijke groeten,
Dirk
Arno Voogd (maandag, 31 januari 2022 13:06)
Beste Dirk, het beste lijkt me om de burgemeester niet alleen op de hoogte te stellen van het feit dat de gemeente te laat reageert (als dat echt zo is) maar vooral ook om hem informatie toe te zenden over het regime waaronder een minicamping valt (indien max 6 plaatsen/20 kampeerders) en dat het al of niet bestaan van een PLU voor een dergelijke camping niet relevant is. Veel gemeentes zijn niet op de hoogte van de betreffende regelgeving. Zie ook deze publicatie van de overheid: https://www.entreprises.gouv.fr/fr/tourisme/conseils-strategie/terrains-de-camping-declares . Je kunt ook contact leggen met een van de verenigingen van campingeigenaren. Succes!
Jeroen (dinsdag, 22 maart 2022 14:10)
Beste Arno. Super fijn en heel informatief dit artikel!
Wij zijn (ook) voornemens een object te willen kopen en daar in eerste instantie een minicamping te willen starten en later bijgebouwen te verbouwen tot gites.
Ik begrijp van reacties en antwoorden op je bericht, zekerheid heb je nooit. Dus de akkoord bevonden declaration prealable in de ontbindende voorwaarde bij aankoop is handig begrijpen we.
a) Kun je deze declaration prealable als nog niet eigenaar zijnde indienen?
b) Welk soort bestemmingsplan zou er op het aan te kopen object moeten zitten voor een goede kans van slagen?
c) Is het aantal al aanwezige (mini) campings een factor bij de declaration prealable?
Alvast vriendelijk bedankt voor je reactie.
Arno Voogd (woensdag, 23 maart 2022)
Beste Jeroen,
je kunt een DP indienen als je (nog) geen eigenaar bent. Het dient wel op de juiste wijze gedaan te worden. Inter-France (www.interfrance.nl/advies) verzorgt dat vaak op de juiste wijze in het kader van een aankoopbegeleiding. Een agrarische bestemming is voldoende, een toeristische bestemming is niet nodig. Reeds aanwezige minicampings zouden geen rol mogen spelen. Lastig hierbij kan zijn is dat gemeentes niet altijd goed op de hoogte zijn van de regelgeving, het overkomt mij wel eens dat ik die moet uitleggen om een onjuiste interpretatie èn een daardoor onjuiste beslissing op een DP te voorkomen
Natalie Semaka (donderdag, 24 maart 2022 17:02)
Beste Arno,
Met volle aandacht lees ik al deze informatie. Wij willen dus ook een mini camping beginnen maar twee maanden vehuren is geen optie, dus als ik het goed bergijp, moet hier een camping vergunning voor aangevraagd worden, die de nodige papierwinkel met zicht mee brengt en tekeningen van een architect.
Vraag is, kun je een camping vergunning aanvragen en inplaats van 50 plekken er maar 5 neer willen zetten in de form van safarietenten met een tiny house bijvoorbeeld, maar dat je dus langer kan verhuren met die vergunning als die verguning voor een mini camping? Misschien domme vraag, maar de bureaucrtie van Frankrijk doet me angst aanjagen kan ik je vertellen.
Arno Voogd (donderdag, 24 maart 2022 17:51)
Beste Natalie,
natuurlijk is zoiets mogelijk, maar voor een camping van 50 plaatsen dient het terrein een toeristische bestemming hebben en het aanvraagdossier is dermate complex en de eisen waaraan aan zal moeten worden voldaan dermate omvangrijk dat de kosten zeer hoog zullen zijn. Daarnaast is er dan ook nog de onzekere afloop, het lijkt me geen verstandige/aantrekkelijke optie. Het risico en de investering zijn te groot in relatie tot wat je ooit kunt terugverdienen met de door jou voorgestelde opzet. Je kunt dan beter een bestaande (eventueel slechtlopende of verwaarloosde camping overnemen, dat is vaak een goedkopere optie (mits vergunningen in orde).
Heidi De Bruyne (dinsdag, 08 november 2022 11:00)
Dag Arno, heel interessante info allemaal hierboven! Wij zijn in onderhandeling om een bestaande camping à la ferme over te nemen. Eigenlijk gaat het over een verkoop van de gîte, het huis en het terrein ( 3ha). Deze camping werd de voorbije 12 jaar uitgebaat van half juni tot half september. Er is plaats voor een 10-tal tenten, maar er staan ook 3 safaritenten en er is één gite. Er worden table d'hôtes georganiseerd, ... De camping staat ook vermeld op de website van de gemeente zelf. We vroegen de huidige ( Nederlandse) eigenaars naar de vergunning om deze camping uit te baten. Ze hebben het opgevraagd bij de gemeente maar daar kunnen ze niks meer vinden. Ik vermoed dat deze camping de voorbije 12 jaar gewoon werd toegestaan. Wijzelf willen de verhuurperiode uitbreiden en daar ook definitief gaan wonen. Ons financieel plan is zo goed als rond, maar ik maak me meer en meer zorgen over de vergunning. Moeten wij de gemeente vragen naar een "certificat de non opposition'? Is dat voldoende om de camping uit te baten volgens de capaciteit die ze de voorbije 12 jaar ook al had? ( wat we ook zo willen behouden) Alvast bedankt voor de info!
Arno Voogd (dinsdag, 08 november 2022 14:06)
Beste Heidi,
hier is inderdaad iets niet in orde. 10 Tenten mag sowieso niet op een minicamping en ook de 3 extra safaritenten zijn niet toegestaan. Kortom hier moet wat aan gedaan worden, want met de overname van dit bedrijfje neem je ook een vervelend (potentieel) probleem over. Het handigste is als mij even wilt mailen op info@inter-france.com.
Anjes (zaterdag, 23 september 2023 13:16)
Hallo Arno, ik heb samen met mijn partner en een bevriend stel een leuke comping op het oog in Frankrijk. Samen kunnen we het minimaal benodigde bedrag op tafel leggen, en de rest moeten we dan financieren. Heb jij er ervaring mee hoe dat als groep werkt in Frankrijk? Moeten we dan een stichting oprichten die de camping koopt?
Alvast bedankt voor je reactie
Arno Voogd (zaterdag, 23 september 2023 15:39)
Hallo Anjes, een stichting is niet de juiste benadering. Het beste is om even met elkaar te overleggen. Kun je mij even mailen op info@inter-france.com ?
Duncan (zondag, 31 maart 2024 11:16)
Beste Arno,
Je schrijft mooie blogs waar je hoop info en waarschuwingen kan uithalen. Dank daar voor.
Maar ik ben ook benieuwd naar succes story's. Zijn die er wel? ;-)
Mvg Duncan
Arno Voogd (dinsdag, 02 april 2024 17:13)
Beste Duncan, gelukkig zijn er vele, vele successtory's, die zijn er wel degelijk en in grote getale. De informatie in mijn blogs blijkt daar regelmatig toe bij te dragen en uiteraard ook de dienstverlening bij aankoop zoals die door Inter-France wordt verzorgd, zie https://www.interfrance.nl/advies
Jan (dinsdag, 23 april 2024 13:55)
Hallo Arno,
Wij zijn bezig met de aankoop van een pand en daar zouden wij graag een Camping à la Ferme willen beginnen. We hebben dit als een ontbindende voorwaarde gesteld bij de onderhandelingen.
De koop is nog niet besloten.
De huidige eigenaar heeft de vraag gesteld bij de gemeente. De burgemeester heeft daar twijfelachtig op gereageerd en hem door verwezen naar de ELAN Limousin.
Op welke gronden kan een toestemming geweigerd worden en valt daar bezwaar tegen te maken?
Met vriendelijke groet
Jan
Arno Voogd (dinsdag, 23 april 2024 15:05)
Beste Jan, ik zal de situatie dienen te bezien, kun je mij even mailen op info@inter-france.com
Robbert (woensdag, 03 juli 2024 17:43)
Beste Arno,
Wat zijn de openings regelementen van campings?
Ik zie veel campings maar van mei tot eerste week september open en de rest gesloten.
Ik kan hier niets over vinden waarom dit zo is.
Met vriendelijke groet,
Robbert
sergio (vrijdag, 27 december 2024 20:19)
hallo, wij zouden graag een camperplaats willen beginnen of een bestaande over willen nemen, al worden deze zelde tot nooit aangeboden ,wel campings.
vallen deze onder dezelfde wetgeving/eisen?
en mogen deze 10 maanden per jaar open blijven?
andere optie is een geschikt grondstuk met woning te vinden waar een camperplaats (min 30 tot 50 plaatsen ) mogelijk zijn. moet deze grond dan recreatie bestemming hebben?
hoe moeilijk is het om dit geregend te krijgen bij een agrarische bestemming van de grond.?
de vele duizenden reeds aanwezige campings in frankrijk zijn toch ook eens aangevraagd en goedkeuring gekregen ,wat vroeger waarschijnlijk agrarisch grond bestemming had ?
is een camping vergunning persoonlijk of alleen locatie gebonden. maw koop je een bestaande camping en ben je de nieuwe eigenaar heb je dat automatisch een geldige vergunning voor een camping of moet er dan nog dingen geregeld worden om de vergunning op naam te krijgen ?
mvg sergio
Arno Voogd (maandag, 30 december 2024 16:16)
Beste Sergio, een "camperplaats" zoals je beschrijft (10 maanden open, > 30 plaatsen) staat gelijk met een camping en daarvoor is dus dezelfde regelgeving van toepassing. Een campingvergunning is verbonden aan het onroerend goed, dus lokatie-gebonden.
De beste aanpak is veelal de aankoop van een terrein met een reeds bestaande campingvergunning, want het verkrijgen van een nieuwe vergunning is vaak zeer gecompliceerd en lang niet altijd mogelijk. Zeker in agrarische gebieden is dat momenteel zeer problematisch.